Home

VOLKSDANSVERENIGING SCALDIS TE HANSWEERT

Volksdansvereniging Scaldis te Hansweert is opgericht in 1972. Uiteraard is onze belangrijkste activiteit volksdansen. 

Volksdansvereniging ScaldisDe volksdansvereniging bestaat momenteel uit een demonstratiegroep en
2 kindergroepen. De demonstratiegroep verzorgt volksdansen in Zeeuwse klederdracht. In onze groep zijn klederdrachten van Zuid Beveland en van Walcheren. Er zijn protestante en katholieke drachten. De demonstratiegroep oefent op de vrijdagavond, behalve het oefenen wordt er uiteraard ook opgetreden. De demonstratiegroep verzorgt ongeveer 15 optredens per jaar. Tijdens zo'n optreden laten we diverse volksdansen zien, veelal in serie gebracht.

Vaak verzorgt Volksdansvereniging Scaldis optredens voor braderieën, gezelschappen en bejaarden. Maar we reizen ook heel wat af. Sinds het bestaan van de vereniging hebben we onze volksdansen laten zien in de volgende landen: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen en Rusland. Met de verenigingen in die landen onderhouden we nog steeds contact. 

Onze volksdansvereniging heeft een eigen orkest. De leden van het orkest treden ook op in klederdracht. Ons orkest bestaat uit accordeon, dwarsfluit, klarinet, saxophone, trommel en tamboerijn. Bij elk optreden is het orkest aanwezig om de dansgroep te begeleiden.

Volksdansvereniging Scaldis danst in het Dorpshuis te Hansweert. Hier wordt geoefend door alle groepen en men verzamelt zich hier om naar optredens te gaan.Bij de opening van het dansseizoen en bij feestelijke gebeurtenissen zoals St. Nicolaas en Nieuwjaar houden we hier ook gezellige bijeenkomsten.Volksdansvereniging Scaldis

Hansweert ligt aan de Westerschelde en behoort tot de gemeente Reimerswaal. In Hansweert zijn de sluizen van het kanaal door Zuid Beveland. De sluizen hebben vroeger veel parlevinkers aangetrokken, Hansweert was vroeger dan ook een druk dorp. Nu is die drukte minder. Wat wel bleef bestaan was de gezelligheid. En die gezelligheid is ook een belangrijk onderdeel van onze vereniging en komt tot uiting in onze volksdansen.

Indien u geïnteresseerd bent in volksdansen en met name onze vereniging, laat dan wat van u horen. Nieuwe leden zijn welkom en ook nieuwe muzikanten kunnen we goed gebruiken. Indien u lid wilt worden van de demonstratiegroep hoeft u niet zelf voor uw Zeeuwse klederdracht te zorgen. Deze krijgt u in bruikleen van onze vereniging. Het gemis aan klederdracht hoeft dus geen belemmering te zijn om te komen dansen in de demonstratiegroep. 

 

Volksdansen, niet alleen lichamelijk actief bezig zijn maar nog eens gezellig ook!