Nieuws

Photos

Click here for our photos

Babbelaars

<This page has not been translated yet>

Zeeuwse Roomboter Babbelaars

Aangestoken door andere Zeeuwse volksdansverenigingen, zijn een paar leden zich gaan interesseren in deze speciale bakkunst, babbelaars bakken.

Na de benodigde attributen bij elkaar te hebben gezocht, zijn ze gaan oefenen. Dit is echt nodig want, babbelaars maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Maar zoals je het op de foto’s kunt zien hebben ze het nu goed onder de knie.

Ondertussen laten deze babbelaarbakkers het aan iedereen zien hoe het moet… !!! Natuurlijk hebben ze dan de originele Zeeuwse klederdracht aan.

Het recept voor onze babbelaars:

•        500 gram suiker

•        50 gram roomboter

•        60 ml azijn

•        20 ml water     

Werkwijze babbelaars bakken:

Maak boter heet in de pan. Voeg azijn en water toe. Voeg de suiker toe. Laat dit geheel gedurende 15 minuten flink pruttelen.
Giet de massa over in een brede, lage koekenpan.
Wacht ongeveer 1 minuut en giet de massa op een marmeren plaat.
Beweeg de gloeiende massa met spatels; trek de massa dan uiteen. 
Vouw het mengsel weer op en trek en draai het opnieuw uiteen.
Doe dit net zolang tot het taai begint te worden. Werk dan snel.

Trek steeds een plukje uit tot een streng en laat iemand anders de streng inkepen. Na een paar minuten valt de streng vanzelf uiteen in babbelaars. Doe de snoepjes in een ijzeren vergiet en schudt ze dooreen, zodat de scherpe kantjes eraf gaan.

Zo krijg je overheerlijke roomboter babbelaars !

Wil je meer informatie: Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wij staan ook in het boek: Zuivel van ver & dichtbij geschreven door Ineke Berentschot ISDN-90-230-1169-4

Contact

Wilt u contact met onze vereniging? 
Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Uw vragen zullen we dan proberen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. 
 
Wilt u informatie over een optreden en de kosten daarvan? Dan kunt u het beste e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Home

VOLKSDANSVERENIGING SCALDIS TE HANSWEERT

Volksdansvereniging Scaldis te Hansweert is opgericht in 1972. Uiteraard is onze belangrijkste activiteit volksdansen. 

Volksdansvereniging ScaldisDe volksdansvereniging bestaat momenteel uit een demonstratiegroep en
2 kindergroepen. De demonstratiegroep verzorgt volksdansen in Zeeuwse klederdracht. In onze groep zijn klederdrachten van Zuid Beveland en van Walcheren. Er zijn protestante en katholieke drachten. De demonstratiegroep oefent op de vrijdagavond, behalve het oefenen wordt er uiteraard ook opgetreden. De demonstratiegroep verzorgt ongeveer 15 optredens per jaar. Tijdens zo'n optreden laten we diverse volksdansen zien, veelal in serie gebracht.

Vaak verzorgt Volksdansvereniging Scaldis optredens voor braderieën, gezelschappen en bejaarden. Maar we reizen ook heel wat af. Sinds het bestaan van de vereniging hebben we onze volksdansen laten zien in de volgende landen: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen en Rusland. Met de verenigingen in die landen onderhouden we nog steeds contact. 

Onze volksdansvereniging heeft een eigen orkest. De leden van het orkest treden ook op in klederdracht. Ons orkest bestaat uit accordeon, dwarsfluit, klarinet, saxophone, trommel en tamboerijn. Bij elk optreden is het orkest aanwezig om de dansgroep te begeleiden.

Volksdansvereniging Scaldis danst in het Dorpshuis te Hansweert. Hier wordt geoefend door alle groepen en men verzamelt zich hier om naar optredens te gaan.Bij de opening van het dansseizoen en bij feestelijke gebeurtenissen zoals St. Nicolaas en Nieuwjaar houden we hier ook gezellige bijeenkomsten.Volksdansvereniging Scaldis

Hansweert ligt aan de Westerschelde en behoort tot de gemeente Reimerswaal. In Hansweert zijn de sluizen van het kanaal door Zuid Beveland. De sluizen hebben vroeger veel parlevinkers aangetrokken, Hansweert was vroeger dan ook een druk dorp. Nu is die drukte minder. Wat wel bleef bestaan was de gezelligheid. En die gezelligheid is ook een belangrijk onderdeel van onze vereniging en komt tot uiting in onze volksdansen.

Indien u geïnteresseerd bent in volksdansen en met name onze vereniging, laat dan wat van u horen. Nieuwe leden zijn welkom en ook nieuwe muzikanten kunnen we goed gebruiken. Indien u lid wilt worden van de demonstratiegroep hoeft u niet zelf voor uw Zeeuwse klederdracht te zorgen. Deze krijgt u in bruikleen van onze vereniging. Het gemis aan klederdracht hoeft dus geen belemmering te zijn om te komen dansen in de demonstratiegroep. 

 

Volksdansen, niet alleen lichamelijk actief bezig zijn maar nog eens gezellig ook!